Adonaj betekent: ‘mijn Heer’. Deze naam wordt (in tegenstelling tot Adoon en Adoniem) alleen voor God gebruikt. Als mens kun je God alleen echt Adonaj noemen als je Hem erkent als jou persoonlijke Heer en daarnaar gaat handelen. Je zegt dat Hij gezag heeft over jou leven en dat je Hem in liefde en vertrouwen wil gehoorzamen.

Hij is niet zomaar een Heer, maar wordt ook Adonaj Jahweh (Jesaja 40:10, 11) genoemd. Hij heeft de mensen met zorg geschapen, Hij houdt van ze en wil betrokken en aanwezig zijn in hun levens!

De eerste keer dat de Naam Adonaj voorkomt in de Bijbel zegt God: ‘vreest niet’ (Genesis 15:1,2)! Want: Er is in de liefde geen vrees, maar de volmaakte liefde drijft de vrees uit // 1 Johannes 4:18.

Mensen die God niet kennen zijn bang voor afhankelijkheid. Ze regeren liever hun eigen leven en doen hun eigen wil. Zij zeggen: ‘onze lippen zijn van ons; wie is heer (adoon) over ons?’ // Psalm 12:5. Maar als je Hem leert kennen (Jeremia 24:7, Johannes 17:3), dan wil je Hem graag Heer noemen en zo leven! Dan wil je elke dag weer zeggen: 'Heer, wat wilt U dat ik doen zal?' // Handelingen 22:10.

 

 

 

 

Er is in de liefde

geen vrees, maar de volmaakte liefde

drijft de vrees uit.

 

1 Johannes 4:18

 

???