En verlang vurig, als pasgeboren kinderen, naar de zuivere melk van het Woord,  opdat u daardoor mag opgroeien,  indien u tenminste  geproefd hebt dat de Heere goedertieren is // 1 Petrus 2:2,3

 

Als een vrouw een baby krijgt dan is de baby de eerste maanden nog helemaal afhankelijk van de moeder. Ze drinkt moedermelk van de moeder. Dit is hele bijzondere voeding!

Moedermelk is levende voeding. Het smaakt zoet, maar wel elke dag anders. Dit is belangrijk voor de smaakontwikkeling van het kind. Moedermelk verandert van samenstelling al naar de leeftijd (en daarmee de behoeften) van de baby. Bij een te vroeg geboren baby heeft de melk een heel andere samenstelling dan bij een op tijd geboren baby. Moedermelk bevat bij warm weer meer water dan bij koud weer. De hoeveelheid moedermelk is afhankelijk van de behoefte van de baby: hoe meer een baby drinkt, hoe meer melk er komt! Het beschermt het kind tegen allerlei ziektes (o.a. doordat er antistoffen in zitten). Wanneer een baby begint te drinken komt er eerst ‘voormelk’ (dit is melk die opgeslagen is in reservoirs in de borst, deze melk bevat weinig vet). Als de baby daarna goed door drinkt gaat de melk toeschieten en komt de vette ‘achtermelk’ vrij (uit de melkklieren). Deze achtermelk is belangrijk voor de groei van de baby. Slecht groeien kan komen doordat de baby de borst niet goed leegdrinkt en dus alleen de voormelk binnen krijgt. Moedermelk brengt een baby tot rust door: het drinken, de verzadiging en de rustgevende geur die een voedende moeder heeft.

 

Moedermelk wordt in de Bijbel vergeleken met het Woord van God, de Bijbel.  Zijn Woord is levend, beschermt ons, is steeds weer fris en nieuw, geeft echte rust en je moet goed doordrinken om te kunnen groeien.  Wat geweldig dat we hiervan kunnen leren dat we naar Gods Woord, de onvervalste melk, kunnen gaan verlangen! Puur, onvervalst en rein!

 

 

 

En verlang vurig,

als pasgeboren kinderen, naar de zuivere melk van het Woord,  opdat u daardoor mag opgroeien,

 indien u tenminste  geproefd hebt dat de

Heere goedertieren is

 

1 Petrus 2:2,3

 

???